تغذیه و سلامتی, فرزند پروری

کودکم بد غذاست! چیکار کنم؟

بد غذایی کودکان

همانطور که می‌­دانید والدین وقتی کودک نوزاد است و شیر می­‌خورد نگران غذا خوردن کودک نیستند، ولی وقتی نوزاد رو به رشد می‌­رود یکی از مشکلات بزرگ پدر و مادرها به خصوص مادرها، بدغذایی کودکشان است.

یکی از دلایل این نگرانی‌­ها این است که والدین توقع دارند،کودک­شان وقتی گشنه است، غذایش را تمام کند! ولی کودک با ناخونک زدن، بی­‌میلیش را نشان می­‌دهد و غذا را رها می‌کند؛ در این لحظه است که مادر و پدر به کار های مختلفی رومی‌­آورند؛ مثل: داد زدن، تهدید کردن، دعوا کردن، با غذا دنبال او دویدن و خوراندن 2 الی3 قاشق غذا به او، مقایسه او با دیگر کودکان و….

اما یک نکته مهمی که وجود دارد؛ گاهی نخوردن غذا به سلامت کودک بستگی دارد و باید او را پیش پزشک برده و این مشکل را ریشه یابی کرد. در ادامه مطلب، به عناوین زیر می‌پردازیم:

  • دلایل بد غذایی کودکان
  • با کودکان بد غذا چه کنیم؟
  • رفع بد غذایی کودک

توجه: نکته قابل تأملی که وجود دارد، این است که آیا فرزند شما واقعا بد غذا است؟ بچه بد غذا چه کسی است؟ کودک وقتی شروع به غذا خوردن می‌­کند، یک سری بی‌میلی‌­ها یا کارهایی که از نظر شما مسخره است، می‌­کند؛ مثلاً:

  • _من دوست‌دارم در فلان ظرف غذا بخورم.
  • سیب زمینی رو سرخ شده دوست‌دارم.
  • دلم می‌خواهد قبل غذا آب بخورم.
  • و…..

مسلماً اشتهای هر کودک با دیگر کودکان فرق دارد و بهتر است والدین درباره این موضوع اطلاعات واجب رو کسب کنند. شما باید به کمک نمودار رشد کودک متوجه شوید بچه بدغذا شده است یا نه! و اگر بچه دچار بدغذایی شده بود، شروع به درمان بد غذایی کودک کنید.

کودک بدغذا
قبل از اطمینان از بد غذایی کودک، نمودار رشد آن را چک کنید.

دلایل بدغذایی کودکان

بدغذایی کودکان دلایل متعدد زیادی دارد و این وظیفه والدین است که این مشکل را پیدا کرده و آن را ریشه‌کن کنند. گاهی بدغذا شدن کودک دلیل‌های ساده‌ای دارد که ممکنه از نظر شما مسخره باشد. بزارید مثال بزنم.

شما برای کودک نوپای خودتان یک ظرف با شکل خاص خریداری می­‌کنید؛ و هر روز برای کودک داخل اون ظرف، غذا سرو می­‌شود. ولی یک روز به دلایلی، داخل اون ظرف برایش غذا نمی­‌ریزید و کودک غذا را نمی‌­خورد و شروع به لجبازی یا گریه میکند و ظرف را پس می‌زند. وقتی بغلش می­‌کنید و شروع به آرام کردن او می­‌کنید، متوجه می­‌شوید، که کودک دنبال ظرف خودش است. پس گاهی برای پیدا کردن دلیل باید حوصله به خرج داد.

از دلایل دیگر بدغذایی کودکان می‌­توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. ناراحتی­‌های جسمی

این مشکلات می­‌تواند حساسیت یا آلرژی باشد. شاید کودک به غذایی که قبلاً خورده واکنش آلرژی نشان نداده باشد، ولی؛ وقتی کمی بزرگتر می­‌شود حساسیت‌­های او مشخص میشود یا بلعکس. از دیگر مشکلات این قبیل می‌توان به مشکل در ریشه دندان، گوارش، گلو درد، عفونت‌هایی که در روده، کلیه و.. رخ می­‌دهد، اشاره کرد.

2.روش پخت غذا

 روش پخت غذا در تغذیه کودک بسیار تاثیرگذار است، مثلا کودک شما عاشق سیب زمینی سرخ کرده است، ولی وقتی آن را به صورت دیگری می‌­پزید، نمی‌­خورد! یا هویج پخته دوست دارد ولی وقتی به صورت خام روی سالاد یا غذا سرو کنید، آن را از غذا جدا میکند. این مورد بیشتر مواقع بروز میکند و کودک بخاطر نحوه و روش پخت غذا نمیخورد. سعی کنید در پخت غذا تنوع ایجاد کنید تا بچه در کنار غذایی که دوست دارد طعم جدید را امتحان کند و اشتیاق بیشتری برای امتحان و خوردن غذا نشان دهد.

همچنین توجه داشته باشید امکان دارد شما دستور غذایی دیگری را پیش گرفته باشید، که باعث عوض شدن طعم و بوی غذا شود و کودک دیگر آن را نخورد یا از شکل آن غذا دچار بی‌اشتهاییش شده باشد.

3. بی نظمی در زمان غذا

احتمالاً با این موضوع مواجه شدید که کودک مثلاً، ساعت12 ناهار می­‌خورد و آن را تمام نمی‌­کند و شما باقی مانده غذایش را کنار می­‌گذارید تا اگر گشنه شد، برای او گرم کنید. وقتی بعد از یک ساعت یا ساعت‌­های دیگر کودک برای غذا پیش شما می‌‌آید و طبق خواسته او باز بهش غذا می­‌دهید، باعث می‌­شود که او هر بار اینکار را تکرار کند. و این امر موجب اختلال در زمان‌های غذایی کودک می‌شود و نمی‌تواند مواد مورد نیاز بدن خود را بدست آورد.

مثل آنکه کودک به‌جای وعده عصرانه، در حال خوردن ناهارش است.پس برای رفع بدغذایی کودک به زمان گرسنگی او نیز توجه کنید.

4.استرس

این استرس می­‌تواند ناشی از اتفاقات داخل یا بیرون از خانه بروز کند. وقتی والدین دعوا یا بحثی می­‌کنند یا حتی در بیرون از خانه دعوایی رخ می‌­دهد، اغلب کودکان دچار آسیب‌های عاطفی و روحی می‌­شوند، که می‌تواند باعث بی میل شدن به غذا و بی‌اشتهایی در آن‌ها شود.

بدغذایی کودکان
غر زدن، یک عامل استرس‌زا برای کودکان است.

۵.پیروی کردن از عادت‌­های بد دیگران

شاید دیده باشید، که وقتی کودک­تان پیش بچه دیگری برای غذا خوردن می‌­نشیند، رفتارهای بد او را دنبال­ میکند؛ برای مثال: غذا لوبیا پلو است و بچه شما آن غذا را دوست دارد ولی در مواجه با کودک دیگر، می­بیند او لوبیاها را از غذا جدا می‌­کند و نمی‌­خورد! و کودک شما هم شروع به تقلید کردن از رفتار بچه بدغذا می­‌کند و این کار در ذهن او ثبت می‌­شود و دفعه­‌های دیگر آن را تکرار می­‌کند. صرفاً این کار فقط از بچه‌­های بدغذای دیگر به وجود نمی‌­آید، بلکه می­‌تواند از رفتار­های نادرست بزرگترها نیز باشد.

6.شیطنت های کودکانه

کودک می‌خواهد همراه غذا بازی کند! چطوری؟؟؟؟؟؟ بچه با قاشق غذاش به در و دیوار می­‌کوبد و برمی­گردد، دوتا قاشق که نفصش زمین ریخته، می­‌خورد و به همین روال غذایش تمام می­‌شود؛ اما نصف غذا رو زمین است. و گاهی شما با خندیدن و اخم کردن به کارهای او واکنش نشان می‌­دهید و این باعث افزایش شیطنت­‌های او می­‌شود.

7.مقایسه!!!!!!

امان از این کلمه! از قدیم این کلمه دست از سر زندگی‌ها برنداشته است!

وقتی شما کودک خودتان را با کودک دیگر که کمی جثه‌اش از فرزند شما بهتر است، مقایسه می‌­کنید، فکر می­‌کنید! کودک چه احساسی پیدا می­‌کند؟! شاید بگویید کودک 2ساله چه احساسی دارد! ولی کودکان باهوش هستند، و متوجه این گونه رفتارها می‌­شوند. از نظر علمی و ژنتیکی، بعضی کودکان جثه‌­های متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند؛ یکی پرخور ولی جثه ریز! یکی کم خور وجثه پر! پس دلیلی برای این کار ناپسند وجود ندارد و جالب است بدانید که این رفتار ممکن است باعث لجبازی کودک شود و او از خوردن غذا امتناع کند.

۱۰.کودک باهوش

 کودکان باهوش هستند! یعنی چی؟ وقتی شما، از دغدغه های غذا دادن به کودک­تان شروع به صحبت می­‌کنید؛ بهتر است که پیش او درباره این موضوع صحبت نکنید! چرا که کودک متوجه می­‌شود در مرکز توجه ها قرار گرفته، و از آن لذت می‌­برد و آن را به صورت شدید­تر انجام می‌­دهد.

با کودکان بد غذا چه کنیم؟

کودک شما وقتی شروع به رشد می‌­کند، ممکن است؛ شروع به نخوردن غذا یا جایگزین کردن وعده­‌های غذایی­ش با خوراکی­‌هایی که سودی برای رشد او ندارد کند؛ به اصطلاح “بد غذا”  شده باشد. گفتنی است که این امر طبیعی است و در بیشتر کودکان دیده می‌شود. خانواده‌­ها در مورد این موضوع تنش­‌های روانی زیادی برای بچه و خودشان به وجود می‌آورند و همیشه دنبال خوراندن غذای بیشتر به فرزندشان هستند اما اینکه چگونه باید با این مشکل رفتار شود!
دیدید گاهی اوقات وقتی با کودک کمی با محبت و لطافت رفتار می‌کنید او با شما راه می­‌آید و طبق خواسته شما عمل می‌کند؟ و گاهی این روش ها فقط یک بار یا دوبار قابل استفاده است، و والدین می­‌مانند، چه کاری انجام دهند!

در ادامه راهکارهایی برای رفتار درست در برابر کودک بدغذا ارائه خواهیم داد:

۰ دنبالش نکنید

برای کودک، فضایی شاد و آرام ایجاد کنید؛ تا با او صمیمی شوید. برای این کار حتی یک وعده غذایی را با خانواده دور هم نوش جان کنید. حداقل یک ساعت قبل از صرف غذا، فعالیت او را زیاد کنید تا گرسنه شود.

۰ وقتی حواسش نیست، غذا را به او نخورانید

وقتی بچه بدغذا دارد صحبت می‌­کند یا به اصطلاح شیرین زبانی می‌­کند، اعصاب­تان را آرام کنید و منتظر باشید تا او صحبتش را تمام کند و سپس به او غذا دهید، نه وسط حرف او.

۰ به کودک برای تمام کردن غذایش قراری با او نگذارید

کودک بد غذا وقتی غذایش را پس می‌­زند؛ به او قول ندهید که اگر بخوری یا نخوری فلان کار را می­‌کنم. این راه­‌حل شما باعث می­‌شود بچه بدغذا با این کار شما به خواسته­‌هایش برسد و با اگر تهدید شود از جانب شما، آن فضای دوستانه دیگر از بین می‌­رود.

۰ قدرت انتخاب کردن به کودک دهید

بعضی از والدین نمی‌­گذارند که کودک مستقل باشد، به طوری که کودک 2 یا 3 ساله هنوز باید از دست خانواده یا در بغل والدین غذا را بخورند. گاهی کودک با دیدن بزرگتر­ها یا کودک­‌های هم سن خود دوست­ ‌دارند خودشان بطور مستقل غذا بخورند! و چه بهتر که بگذارید خودش یاد بگیرد و این استقلال را پیدا کند.

انتخاب غذا توسط کودک

۰ متناسب با نیاز کودک غذا را درست کنید

برای درمان بد غذایی کودک بهتر است که ببینید کودک چه غذایی دوست‌ ­دارد و با موادغذایی موردنیاز بدنش، آن غذا را آماده کنید، توجه داشته باشید تزئین غذا میتواند به شما کمک کند تا غذای بیشتری به کودک بدهید.

۰ تنوع غذایی ایجاد کنید

سعی کنید با ایجاد تنوع غذایی اشتهای کودک را تحریک کنید، توجه داشته باشید برای این کار لازم نیست تا سفره را از انواع غذا پر کنید، سعی کنید هر وعده تنوعی کوچک در غذا ایجاد کنید مثلاً املت را گاهی با سبزیجات سرو کنید، یا گاهی پنیر بزنید یا قارچ و….

۰ مشارکت دادن کودکان در پخت غذا

شما می‌­توانید کودک را تشویق به درست کردن غذای مورد علایقش کنید. با این­کار کودک متوجّه سختی­‌های موجود در درست کردن آن غذا می­‌شوند. شما میتوانید کودک را در خرید مواد غذایی، شستشو آنها و پخت مشارکت بدهید.

۰ نسبت به خوردن و نخوردن غذا سخت گیری نکنید

گاهی والدین در خوردن غذا، بایدها و نبایدهایی ایجاد می‌­کنند که باعث کنجکاوی یا حساسیت بچه بدغذا می‌­شود؛ مثلاً ممکنه به طرز غذا خوردن بچه گیر بدهند یا ازش بخواهند وسط غذا آب نخورد و … ، بگذارید کودک غذایش را بخورد و با این قوانین اشتها او را از بین نبرید.

مجبور نکردن کودک

وقتی کودک شما غذایی رو پس می‌­زند، یا با غذایش باز می­‌کند، مسلماً این کار باعث رنجش شما و خوراندن زوری غذا به او می­‌شود که ممکن است او غذا را از دهانش بیرون بریزد یا بشقاب را پرت کند به سمت دیگر.

وقتی این کار مدام تکرار شود، کودک شروع به متنفر شدن از غذا می­‌کند و یک خاطره بد در ذهن بچه ایجاد می‌­کند. پس بهتر است در این موارد واکنش های شدیدی نشان ندهید، مثلاً نگویید زود باش! تموم کن! بازی نکن!

وقتی کودک مستقل غذا خوردن را شروع می‌­کند، طولانی غذا خوردن؛ یک امر طبیعی است. توجه داشته باشید ما از همان کودکی بلد نبودیم چطور غذا بخوریم؟ یا چطور قاشق دستمان بگیریم.

پس نباید توقع داشته باشیم کودک هر چه زودتر، مثل ما آدم بزرگ‌ها غذایش را تمیز و بدون شلوغ کاری بخورد. اما گاهی مادرها یا پدرها، موقع غذا خوردن می­‌گویند:” بس کن!، ساکت باش!، زود بخور!، ببین غذا نمی‌خوری ضعیفی! و….” خوب! خودتان چه فکری می‌کنید؟ آیا این کار درست است؟

کودک از 9 ماهگی تا 3 سالگی، مایل است که با غذایش بازی کند و با بازی غذا را بخورد و این کار باعث لذت بردن او از غذایش و تشویق او به خوردن دوباره آن غذا میشود. شما ماکارانی رو در نظر بگیرید: وقتی کودک زیاد نمی‌­تواند از چنگال استفاده کند و رشته‌ها را با دست در دهانش می‌گذارد و آن را می‌­خورد یا با رشته بازی می­‌کند؛ باعث می‌­شود دوباره به خوردن آن غذا میل بیشتری داشته باشد.

تنوع غذایی

چکیده مطالب بالا

در این مطلب در خصوص دلایل بدغذایی کودک، راه‌های رفع بدغذایی صحبت کردیم، که در ادامه خلاصه‌وار به نکات اشاره خواهیم کرد:

  • اولین گام، باید دلیل بدغذایی کودک را پیدا کنید!
  • در برخورد با بدغذایی به هیچ وجه به زور متوسل نشوید.
  • قبل از وعده غذایی به کودکتان چیزی ندهید و ترجیحاً او را به بازی پر تحرک تشویق کنید.
  • کودکتان را از خوردن خوراکی‌های ممنوعه منع نکنید و سعی کنید در حد تعادل در طی روز یا هفته بگذارید، بخورند.

اگر هیچ­کدام از مشکلات و راهکارهای گفته شده به شما و کودک بدغذایتان کمک نکرد، بهتر است از مشاور تغذیه کمک بگیرید. و اگر جز موارد گفته شده، شما راه حل دیگری دارید؛ خوش­حال می‌­شویم آن را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهی در مورد “کودکم بد غذاست! چیکار کنم؟

  1. ریحانه اوسطی گفت:

    خیلی خوب بود. عالی

    1. فاطمه صادقی گفت:

      ممنون از شما😍

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *