فرزند پروری

اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان

اعتماد به نفس کاذب در کودکان، چرا بوجود می‌آید

آیا برایتان پیش آمده از خود بپرسید اعتماد به نفس کاذب در کودکان، چرا بوجود می‌آید؟

در این مقاله درمورد اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان صحبت می‌کنیم اینکه چه تعریفی دارد و این خصوصیت اخلاقی چرا در کودکان به وجود می‌آید؟

اما قبل از آن، یک تعریف کلی درمورد اعتماد به‌ نفس و اعتماد به‌ نفس کاذب ارائه می‌دهیم تا با مفهوم کلی این خصوصیات اخلاقی آشنا شوید. تا به انتهای این مطلب با سورین لند همراه باشید.

اعتماد به‌ نفس در کودکان چیست؟

متخصصان کودک اعتماد به‌ نفس در کودکان را داشتن توانایی لازم برای انجام کارهای مختلف تعریف می‌کنند.

کودک با داشتن اعتماد به‌ نفس می‌تواند برای پیشرفت در زندگی و رسیدن به اهدافش قدم بردارد و برای موفقیت تلاش کند. کودکانی که اعتماد به‌ نفس بالایی دارند شخصیتی آرام و صبور دارند و به‌هیچ‌عنوان مغرور نیستند.

به‌صورت کلی و خلاصه اعتماد به‌ نفس واقعی یعنی اطمینان و اعتماد داشتن به خود و توانایی‌هایی که در ما وجود دارد اما داشتن اعتماد به‌ نفس کاذب دقیقاً نقطه مقابل اعتمادبه‌نفس واقعی است.

اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان چه تعریفی دارد؟

اعتماد به‌ نفس کاذب (False confidence) همان‌طور که از اسمش پیداست یعنی کذب و دروغین، البته توجه داشته باشید که اعتماد به نفس کاذب با اعتماد به‌ نفس پایین متفاوت است. کودکانی که این خصوصیات را دارا هستند تایید دیگران برایشان بسیار مهم است.

کودک با خود تصور می‌کند که توانایی بیش از حد جهت انجام کاری را دارد؛ اما دقیقاً برعکس است. کودک با اعتماد به‌ نفس کاذب رفتارهایش مشابه به افرادی است که اعتماد‌ به‌ نفس واقعی دارند به عبارتی سعی دارد به‌جای موضع ضعف از موضع قدرت سخن بگوید و اعلام وجود کند.

ما تا اینجا درمورد اعتماد به‌ نفس واقعی و اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان سخن گفتیم، حالا در ادامه بیشتر درمورد بحث اصلیمان یعنی اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان توضیح می‌دهیم.

اعتماد به نفس کاذب در کودکان
وجود اعتماد به نفس کاذب در کودکان باعث بروز مشکلات عدیده‌ای می‌شود.

اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان، چرا بوجود می‌آید؟

ما می‌دانیم که تمام والدین برای بالا بردن اعتماد به‌ نفس در کودکان خود تلاش می‌کنند، اما با بکارگیری روش‌های نادرست دقیقاً برعکس آن رخ می‌دهد و باعث بروز اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان خود می‌شوند.

ما در اینجا 3 دلیل اصلی که چرا این خصوصیت بوجود می‌آید را بازگو کرده‌ایم:

سنجش بیش از حد توانایی کودک

این خصوصیت به این دلیل است که کودک بیش از حد توانایی‌های خود را می‌سنجد یا مواقعی که والدین بیش از حد نیاز کودک را تشویق و از او تعریف می‌کنند و باعث بزرگ کردن غیرمنطقی و غیر معقولانه توانایی او می‌شوند که این رفتار در دراز مدت باعث بروز اعتمادبه‌نفس کاذب در کودکان می‌شود و وقتی این خصوصیت اصلاح نشود در آینده او دچار مشکلات فراوانی خواهد بود که متأسفانه خبر خوبی برای شما و کودکتان نیست.

تحقیر کودک توسط دیگران

کودکانی که دائماً به‌خاطر کمبودهایشان مورد تحقیر قرار می‌گیرند سعی می‌کنند با سرپوش‌ گذاشتن روی معایب خود پیش چشم دیگران خود را بهترین فرد نشان دهند که دلیل این امر داشتن اعتماد به‌ نفس کاذب است و به دید من این موارد از کودکی با ما شکل می‌گیرد و رشد می‌کند.

فرزندسالاری

علت دیگر این امر فرزندسالاری است که باعث خودشیفتگی و ایجاد اعتماد به‌ نفس کاذب در فرزند شما می‌شود.

به عبارتی دیگر افرادی که شخصیت خودشیفته و اعتماد به‌ نفس کاذب دارند از کمبود اعتماد به‌ نفس واقعی در عذاب هستند و رفتار کودکان در این صورت کاملاً متفاوت است در واقع رفتار ظاهری و درونی متفاوتی دارند. از بیرون شخصیتی کامل و خودشیفته؛ اما از داخل هیچ اعتماد به نفسی ندارند و تهی هستند.

اعتماد به نفس کاذب در کودکان، چرا بوجود می‌آید
علت دیگر بروز اعتماد به نفس کاذب فرزند سالاری است.

3 روش جهت تشخیص کودکی که اعتماد به نفس کاذب دارد

روش‌های متعددی برای تشخیص کودک با اعتماد با نفس کاذب وجود دارد که ما در اینجا به مهم‌ترین راه‌های تشخیص آن پرداخته‌ایم:

خودبزرگ‌بین هستند

یکی از خصوصیات کودکان دارای اعتماد‌ به‌ نفس کاذب خودبزرگ‌بینی یا خودشیفتگی است. این کودکان خود را برتر، والاتر و بهتر از دیگران تصور می‌کنند و تمایل زیادی دارند که به دیگران دستور دهند. فکر می‌کنند همه دوستدار او هستند و باید رئیس و رهبر جمع باشند.

انتقادپذیر نیستند

این افراد خود را فردی کامل و بی‌عیب می‌بینند پس وقتی مورد انتقاد قرار بگیرند بشدت واکنش نشان می‌دهند و اصلاً آدم انتقادپذیری نیستند و نقاط ضعف خود را قبول ندارند.

دیگران را مسخره می‌کنند

این کودکان برای نشان‌دادن اینکه خودشان نسبت به دیگران بهترین هستند، دیگران را مسخره می‌کنند حتی اگر فرد مقابل هیچ ایراد یا نقطه‌ضعفی نداشته باشد، باز هم مدل موهایش، رنگ لباس‌هایش، نوع صحبت کردنش یا موارد این چنینی را مسخره می‌کنند.

روش‌های مقابله با اعتماد بنفس کاذب در کودکان چه چیز‌هایی هستند؟

مسلماً تمام پدر و مادرها تمایل دارند که کودکشان اعتماد به‌ نفس واقعی بالایی داشته باشد و به همین دلیل دنبال افزایش مهارت و توسعه فردی و رشد کودکشان هستند، اما شوربختانه کاملاً برعکس این امر اتفاق می‌افتد و باعث ایجاد اعتماد به نفس کاذب در کودکشان می‌شوند.

از آنجایی که این خصوصیت رفتاری میتواند در آینده این کودک بسیار تاثیرگذار باشد، ما در این مطلب روش‌های مقابله با اعتماد بنفس کاذب در کودکان را با شما بازگو می‌کنیم.

احترام به دیگران را به کودکتان بیاموزید

کودکان دارای اعتماد به‌ نفس کاذب مرتباً خود را با کودکان دیگر می‌سنجند و خود را بالاتر از دوستانشان می‌بینند و این باعث می‌شود کودک خودخواه و خودمحور شود. او به علایق، احساسات، توانایی و استعداد دیگران احترامی نمی‌گذارد و به همین موجب کودکان دیگر را به سخره می‌گیرد و احترامی برایشان قائل نیست.

اعتماد به نفس کاذب در کودکان
احترام به دیگران را به فرزندان خود بیاموزید.

به کودک بیاموزید درمورد رفتار و مهارت‌های خود فروتن و متواضع باشند

باید به کودکانی که اعتماد به‌ نفس کاذب دارند، بیاموزیم که فروتنی و متواضع بودن یک ویژگی مفید است، به طور مثال فرزند شما در نقاشی بهترین است و وقتی شخصی از استعداد و توانایی او در نقاشی تعریف می‌کند بایستی حتماً از او تشکر کند و متواضعانه جواب شخص مقابل را بدهد، نه اینکه بگویید بله می‌دانم من همیشه بهترین نقاش در میان دوستانم هستم و از این‌ قبیل پاسخ‌ها ندهد؛ چون این کار باعث احساس سرخوردگی در دوستان او هم می‌شود.

برای دیگران الگو و الهام‌بخش باشند

کودکان خود را به شکلی تربیت کنید که الهام‌بخش و الگو برای دیگران مخصوصاً افراد کوچک‌تر از خود باشند. رفتار درست را به او بیاموزید. او را همدل، باانصاف، الهام‌بخش و صبور بار آورید.

اگر کودک شما استعداد خاصی دارد مثل نقاشی به او بگویید که می‌تواند از این استعدادش برای الگو بودن استفاده کند و به دوستانش کمک کند آن‌ها هم استعداد خود را کشف کنند تا حداقل نقاش بهتری شوند.

اجازه ریسک به فرزندتان بدهید

به کودک دارای اعتماد به‌ نفس کاذب اجازه دهید تا کارهای مختلف را امتحان کند خود را به چالش بکشد به عبارتی شما به او می‌آموزید که چگونه توانایی‌های خود را تقویت کند، حتی اگر امکانش هست خود شما هم با او هم پا شوید تا باعث بالارفتن روحیه او شود. سعی کنید در تمام این مراحل کنار کودکتان باشید و برای تقویت توانایی‌هایش او را تشویق کنید.

روش‌های مقابله با اعتماد بنفس کاذب در کودکان
اجازه دهید کودکان کارهای مختلف را انجام دهند.

با آنها درمورد شخصیت و رفتارشان حقیقت را بگویید و واقع‌بینانه صحبت کنید

وقتی فرزندتان خودخواه است یا اعتماد به‌ نفس کاذب دارد با او صادق باشید و بگویید که این خصوصیات اخلاقی مناسبی نیست و بگویید: درست است که تو استعداد و توانایی بالایی داری؛ اما این به این معنا نیست که دیگران را کوچک کنی و بگویی که از آنها سرتر هستی. تمام انسان‌ها با هم برابرند و هر شخصی ارزشمند است.

پیامد‌های منفی اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان چه چیز‌هایی هستند؟

همانطور که اشاره کردیم اعتماد به نفس کاذب نه تنها در دوران کودکی بلکه در بزرگسالی فرزند شما نیز تاثیر دارد، در این بخش درباره پیامدهای منفی اعتماد به نفس کاذب در دوران کودکی با شما صحبت خواهیم کرد.

این پیامدهای منفی در کودکان انواع مختلفی دارد که ما به 5 مشکل اصلی آن اشاره می‌کنیم:

حسادت

کودک خود را با دیگر هم‌سن‌های خود مقایسه می‌کند که باعث افزایش حسادت او می‌شود، به همین دلیل به اعتماد به‌ نفس کاذب پناه می‌برد. در میان دوستان و دیگر افراد دائماً با خود درگیر است که شخص مقابل از من بالاتر است و به کودکان دیگر حسودی می‌کند.

پیامدهای منفی اعتماد به نفس کاذب در کودکان
حسادت یکی از مهم‌ترین پیامدهای بروز اعتماد به نفس کاذب در کودکان است.

افزایش سطح توقع کودک

وقتی والدین بیش از حد به خواسته‌های کودک بله می‌گویند باعث افزایش سطح توقع کودک و بروز اعتماد به‌ نفس کاذب در او می‌شوند. کودک با خود می‌گوید پس می‌توان بدون تلاش هم به خواسته‌هایم برسم و همین امر تا بزرگسالی با او همراه خواهد بود؛ اما وقتی در جامعه حضور پیدا می‌کند و جامعه به خواسته‌های او جواب منفی می‌دهد باعث می‌شود خشمگین و غمگین شود و احساس ضعف و ناتوانی کند.

کم‌شدن اعتبار کودک در بین دوستان و اطرافیانش

کودک با اعتماد به نفس کاذب، خود را از دوستانش برتر میداند و باعث بروز احساس ناخوشایند در دوستانش می‌شود، علاوه بر این به دلیل اینکه اعتماد به نفس این کودک واقعی نیست ممکن است در بین دوستانش ادعا کند که از پس کار خاصی برمی‌آید اما در اصل نتواند انجام دهد و همین امر باعث سرخوردگی کودک و از دست دادن اعتبارش بین دوستانش می‌شود.

افزایش شکست‌ در زندگی

کودک دارای اعتماد به‌ نفس کاذب شاهد شکست‌های مختلفی مثل شکست روحی، مالی و یا حتی جسمی خواهد بود. این کودکان در زمان مناسب و به‌موقع نمی‌توانند درست تصمیم‌گیری کنند و همین باعث می‌شود در مسیر زندگی شکست‌های زیادی را تجربه کنند.

تنهایی و گوشه‌گیری

از مشکلات اعتماد به‌ نفس کاذب تنهایی و گوشه‌گیری است. کودکان دارای اعتماد به نفس کاذب از خود تعریف می‌کنند تا دوستان زیادی در اطراف خود داشته باشند؛ اما با گذشت زمان بخاطر نادیده‌ گرفتن خصوصیات منفی و نقاط ضعف خود و نادیده‌ گرفتن نقاط قوت دیگران، دوستان خود را از دست می‌دهند.

پیامدهای منفی اعتماد به نفس کاذب در کودکان
تنهایی از پیامدهای منفی اعتماد به نفس کاذب در کودکان است.

معرفی 4 کتاب برای افزایش اعتماد به نفس کودک

برای اینکه بتوانید از طریق کتاب اعتماد به‌ نفس کودک خود را بالا ببرید ما به معرفی 4 کتاب در این حوزه پرداخته‌ایم:

کتابِ خودت باش

هدف این کتاب پذیرفتن خود، افزایش اعتماد به‌ نفس و مثبت‌نگری است. این کتاب به ما می‌آموزد چگونه صفت‌های خوب اخلاقی داشته باشیم همچنین به کودک انرژی می‌دهد تا با شناخت بیشتر خود شادمان و توانمند به سمت آینده‌ای روشن حرکت کند.

کتاب تنبلی هم سخته

این کتاب به فرزند شما مستقل شدن و داشتن اعتماد به‌ نفس بالا را آموزش می‌دهد؛ همچنین می‌آموزد که کودک خود به تنهایی کارهای شخصی‌اش را انجام دهد از جمله پوشیدن لباس‌هایش، حمام‌کردن، مرتب‌کردن اتاقش، مسواک‌زدن و…

کتابِ کجا کمک بگیرم

این کتاب به کودک شما کمک می‌کند تا نظرش را بیان کند و در صورت نیاز از دیگران کمک و راهنمایی بخواهد. توانایی کمک خواستن از دیگران از عناصر مهم برقراری ارتباط سالم است.

روش های مقابله با اعتماد به نفس کاذب در کودکان
کتاب‌هایی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان مؤثر است.
کتابِ من از پسش بر می‌آیم

این کتاب به کودک شما می‌آموزد چگونه از پس موقعیت‌های گوناگون بربیاید و چگونه از جمله “من از پسش برمی‌آیم” استفاده کند. به طور مثال کودک وقتی نگران آینده خود است به خود بگوید: من از پسش بر می‌آیم. در این دنیا داشتن ذهنی قدرتمند بسیار لازم است و برای به‌دست‌آوردن آن گفتگو ذهنی مثبت نیاز است.

سخن آخر

ما در این مقاله درمورد اعتماد به‌ نفس کاذب در کودکان سخن گفتیم و در مورد دلایل به‌ وجود آمدن این ویژگی اخلاقی و 3 مورد از روش‌های تشخیص کودکی که اعتماد به‌ نفس کاذب دارد، را بیان کردیم.

همچنین راه‌حل‌های مقابله با آن و پیامد‌های منفی این خصوصیت در کودکان را ذکر کردیم و در آخر بعنوان پیشنهاد به شما 4 کتاب معرفی کردیم که با کمک این کتاب‌ها می‌توانید اعتماد به نفس کودک خود را افزایش دهید.

امیدوارم این مطالب برای شما و کودک شما مفید واقع بوده‌ باشد و سپاسگزاریم که تا آخر این مقاله با ما در سورین لند همراه بودید. اگر کودک شما هم از اعتماد‌ به‌ نفس کاذب در رنج است ممنون می‌شویم تجربه خود‌تان را با ما به اشتراک بگذارید.

author-avatar

درباره محبوبه امکانی

شخصی که به دنبال خود واقعیش میگردد. چه کمکی میتواند برای دیگران انجام بدهد که آمدنش بی دلیل نباشد. یک روز یک جمله‌ای شنیدم که به دلم نشست: (خدا خواسته که من باشم پس من هستم) پس بودن من هم در این دنیا بی دلیل نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *