بازی و یادگیری, فرزند پروری

بازی‌ درمانی کودکان لجباز

در این مقاله می‌خواهیم درمورد بازی‌ درمانی کودکان لجباز و همچنین درمورد بازی درمانی برای حل لجبازی کودکان مطالبی را عنوان کنیم تا شناخت بیشتری نسبت به این موضوع داشته باشید اما در ابتدا می‌خواهیم یک تعریف کلی در مورد کودکان لجباز و علت‌های آن ارائه بدهیم.

ما می‌دانیم که کودکان در برهه‌ای از سن خود بسیار لجباز می‌شوند که این امر باعث کلافگی و آزار والدین می‌شود؛ اما والدین می‌توانند با درایت و خلاقیّت خود یا همان رفتار مناسب کاری کنند که کودک دست از لجبازی بردارد.

لجبازی در کودکان چه معنی و تعریفی دارد؟

لجبازی کودک همان برخورد و رفتارهای نامناسبی است که کودکان برای دستیابی به اهداف و خواسته‌شان از خود بروز می‌دهند. آن‌ها با کمک فریاد، گریه یا پرخاشگری می‌خواهد به خواسته‌های معقول یا نامعقول خود برسند؛ بنابراین به‌صورت طبیعی اگر این رفتارها مدام تکرار شوند تبدیل به عادت می‌شوند و شما فرزندی لجباز خواهید‌ داشت که واکنش نشان‌دادن پدر و مادر به رفتار لجبازانه کودک کار را بسیار سخت‌تر می‌کند. در لجبازی کودک محیط اطراف، رفتار اطرافیان و تربیت والدین اهمیت بالایی دارد.

بازی درمانی برای حل لجبازی کودکان
درمان لجبازی کودکان به کمک اسباب بازی یکی از روش‌های متداول برای حل لجبازی کودکان است.

2 علت‌ لجبازی در کودکان

لجبازی در کودکان علت‌های متعددی دارد که ما در اینجا به مهم‌ترین آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

جلب‌توجه

 لجبازی کودک به این دلیل است که کودکان در سنین پایین تمایل فراوانی به جلب‌توجه دارند تا توجه اطرافیان را به خود جلب کنند که این جلب‌توجه به‌خاطر احساس نیاز آنها شکل می‌گیرد تا برای دیگران فرد مهمی باشند. به طور مثال من خواهری دارم که هر زمان ما با هم وقت می‌گذرانیم دخترش برای جلب‌توجه میان ما قرار می‌گیرد تا توجه ما را جلب کند که اگر توجهمان به آن جلب نشود باعث پرخاشگری و لجبازی او می‌شود تا با لجبازی کودکانه‌اش به هدف خود برسد.

حسادت

به نظر من علت دیگر لجبازی کودک حسادت است. اگر کودک لجباز ببیند که شما بعنوان والدین یا بزرگ‌تر به خواهر، برادر یا کودک دیگری توجه و محبت می‌کنید همین امر می‌تواند باعث لجبازی کودک شود. شاید برای شما ابراز محبت و توجه به فرزند دیگرتان امری عادی باشد؛ اما برای او چنین نیست و خود را در موقعیّتی می‌بیند که دیگر به او هیچ توجهی نمی‌شود و آن کودکِ دیگر (خواهر یا برادر) برایش حکم یک رقیب را خواهد ‌داشت.

علت‌های دیگری وجود دارد برای لجبازی کودکان که ما در اینجا با قرار دادن یک ویدئو به شما نشان خواهیم داد که این دلایل کدام هستند و از چه طریقی می‌توانید از لجبازی کودک جلوگیری کنید.

چه راهکارهایی برای جلوگیری از لجبازی کودک وجود دارد؟

همانطور که در ویدئو بالا هم به آن اشاره شد، رفتار والدین تاثیر بسزائی در درمان لجبازی کودکان دارد، بنابراین یکی از این راه‌ها آموزش‌هایی است که والدین می‌بینند تا بتوانند از لجبازی کودک خود جلوگیری کنند؛ یعنی با یادگیری نحوه درست رفتار کردن با کودک مانع لجبازی کودک می‌شوند.

راه دیگر برای جلوگیری و درمان لجبازی کودکان، بازی‌ درمانی به کمک روان‌شناسان یا مشاورین است.

همان‌طور که گفتیم یکی از راه‌ها، بازی‌ درمانی است، که از روش‌های ورود به دنیای بچگانه کودک بشمار می‌رود. بازی‌ درمانی برای درمان لجبازی کودکان کمک بسزایی به کودک و حتی والدین می‌کند. استفاده از بازی‌ درمانی به فرزند شما در کنترل لجبازی، خشم، ترس، اضطراب و موارد این چنینی کمک می‌کند.

مفهوم بازی‌ درمانی برای کودکان لجباز چیست؟

بازی‌ درمانی برای کودکان لجباز روشی است که با بازی به درمان رفتارهای روانی و اجتماعی کودک می‌پردازد، آن‌ها را ارزیابی می‌کند و از بروز مجدد آن جلوگیری می‌شود. بیشترین استفاده بازی‌ درمانی در کودکان بوده است که به‌صورت فردی یا گروهی به آن پرداخته می‌شود.

در جلسات بازی‌ درمانی برای درمان لجبازی کودکان از چه روش‌هایی استفاده می‌شود؟

درمان لجبازی کودکان به کمک اسباب بازی و قصه درمانی انجام می‌شود و مشاوران بیشتر از 3 روش استفاده می‌کنند، که در ادامه درباره آن‌ها صحبت کرده‌ایم.

بازی درمانی برای درمان لجبازی کودکان
یکی دیگر از دلایل کاهش لجبازی کودک، قصه درمانی است.

قصه درمانی:

قصه درمانی همان قصه گفتن به کودک است که می‌تواند باعث کاهش استرس، اضطراب، ترس، ناامیدی، افسردگی و لجبازی کودک شما شود.

آیا یادتان است وقتی کودک بودیم مادر یا خواهر بزرگ‌تر ما زمان خواب برای ما قصه می‌خوانند؟

این کار باعث می‌شد هم زودتر به خواب برویم و هم آرامش بیشتری داشته‌ باشیم؛ حالا قصه درمانی هم به این صورت عمل می‌کند و باعث افزایش آرامش می‌شود و این کار بخاطر علاقه کودکان به داستان بسیار مؤثر خواهد بود و تاثیر بلندمدت دارد.

استفاده از اسباب‌بازی‌های نرم:

استفاده از عروسک‌های زیبا و پولیشی که بسیار نرم هستند هم یکی دیگر از روش‌های جلوگیری از لجبازی کودک با اسباب بازی است.

کودک شما با بغل‌کردن یا صحبت‌کردن با یک عروسک به آن آرامش لازم می‌رسد و لجبازی را کنار می‌گذارد یا حتی از عصبانیت او کاسته می‌شود.

برای من این اتفاق افتاده است، زمانی که پرخاشگر، عصبی و ناامید هستم با صحبت‌کردن یا بغل‌کردن یک عروسک به آرامش رسیده‌ام چرا که ما انسان‌های بزرگ هم درونمان کودکی کوچک وجود دارد که نیاز به توجه و آرامش دارد.

جلوگیری از لجبازی کودک با اسباب بازی
عروسک‌های پولیشی برای جلوگیری از لجبازی کودک مفیدند.

پازل:

یکی دیگر از روش‌های بازی‌ درمانی برای حل لجبازی کودکان اسباب‌بازی پازل است. پازل‌ها انواع مختلفی دارند؛ اما شما تلاش کنید پازلی انتخاب کنید که کودکتان از حل‌کردن آن خسته نشود. پازلی انتخاب کنید که برایش جذاب باشد و طرح‌هایی متنوع با رنگ‌های شاد داشته باشد تا کودک شما برای حل پازل با شما ترغیب شود.

5 فایده و هدف بازی پازل برای کودکان در فرآیند بازی درمانی کودک لجباز:

  1. این بازی باعث ایجاد حس همکاری بین والدین و کودک است.
  2. باعث بهتر متوجه‌ شدن مفاهیم برای کودک شما خواهد شد.
  3. حل پازل نوعی ورزش برای نیم کره راست و چپ مغز کودک است تا هر دو نیمکره تقویت شود.
  4. باعث بهبود و اثربخشی بهتر مغز می‌شود.
  5. باعث ایجاد و تقویت قوه تخیل، نوآوری و خلاقیت کودک شما می‌شود.

سخن آخر:

ما در این مقاله تعریفی درمورد لجبازی در کودکان ارائه دادیم، علت‌های آن را بررسی کردیم و درمورد راه‌های جلوگیری از لجبازی که اولین راه آموزش والدین و دومین راه بازی‌ درمانی کودکان لجباز بود، صحبت کردیم و گفتیم در جلسات بازی‌ درمانی از چه روش‌های استفاده می‌شود. امیدوارم این مطالب به شما کمک کرده باشد و سپاسگزاریم که تا آخر این مقاله با ما در سورین لند همراه بودید.

آیا شما از بازی‌ درمانی برای درمان لجبازی کودکان خود استفاده کرده‌اید؟ ممنون می‌شویم تجربه خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

author-avatar

درباره محبوبه امکانی

شخصی که به دنبال خود واقعیش میگردد. چه کمکی میتواند برای دیگران انجام بدهد که آمدنش بی دلیل نباشد. یک روز یک جمله‌ای شنیدم که به دلم نشست: (خدا خواسته که من باشم پس من هستم) پس بودن من هم در این دنیا بی دلیل نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *