فرزند پروری

چگونه یک کودک با اعتماد به‌ نفس داشته باشیم؟

کودکانبا اعتماد به نفس

بگذارید قبل از اینکه درباره اعتماد به­‌ نفس در کودکان صحبت کنیم، درباره اینکه اصلاً اعتماد به­‌ نفس چه چیزی است؟ یا اصلاً این موضوع تا چه اندازه‌ای برای کودک شما و شکل‌گیری آینده آن حائز اهمیت است! و از چه زمانی این احساس در کودک یا ما شکل می­‌گیرد صحبت کنیم! چون که دانستن اولیه‌ی این موضوع به شما در درک آن، بسیار کمک می‌کند.

در ادامه این مطلب شما خواهید خواند که چگونه در زندگی روزمره خود و در تمامی مراحل زندگی بچه خود باعث تقویت اعتماد به نفس او می‌شوید!

اعتماد به­ نفس چیست؟

 اول از همه اعتماد به ­‌نفس رو با عزت نفس اشتباه نگیریم! چون این دو بسیار متفاوت هستند، اعتماد به‌­ نفس یک شاخصه روانی است و به ایمانی که ما به توانایی‌های خود داریم، اطلاق میشود. اعتماد به نفس موجب پیشرفت ما در تمامی امور زندگی می­‌شود.

به نظر شما ما کی از این توانایی برخوردار می­‌شویم؟؟؟؟؟؟

شاید فکر کنید، در زمانی که به مدرسه می­‌رویم؟ یا شایدم وقتی پا به سن دو رقمی گذاشتیم! اما هیچ کدام جواب ما نیستند!!!!!! وقتی ما کودک هستیم این ویژگی در ما پدیدار می‌شود.

روانشناسان این حوزه می‌گویند: “اعتماد به­‌نفس تا 5 سالگی در کودکان شکل کاملی به خود می­‌گیرد. پس مواظب کودک خود باشید!!”

ما در این مقاله راجب اهمیت اعتماد به‌ نفس در کودکان و راهکارهای تقویت اعتماد به­ نفس کودکان صحبت می­‌کنیم.

اعتماد به ­‌نفس در کودکان

شکل گیری این شاخص روانی، موجب افزایش توانایی­‌های فردی هر کودک و کسب موفقیت­‌های فردی یا تیمی در برهه‌های مختلف زندگی او می‌شود. ایجاد این توانایی به خودی خود امکان پذیر نیست؛ لذا خانواده و دوستان در ایجاد آن نقش به‌سزایی دارند. همچنین گفتنی است که، اعتماد به­‌نفس کودک یکی از قدم­‌‌های مهم برای شکل گیری شخصیت او در زندگی فردی و اجتماعی است!

پس نگویید که خودش بزرگ می­‌شود و می­‌فهمد چی کار کند! زمان شکل گیری این شاخصه و تقویت آن، کودکی فرزند شماست. گاهی نداشتن اعتماد به­‌نفس، باعث افزایش استرس و اضطراب و مختل کردن کارهای روزانه کودک شما می­‌شود.البته ناگفته نماند که گاهی کودکان این ضعف را پنهان کرده و والدین به آن توجهی نمی­‌کنند. پس حتماً به رفتارها و کارهای کودک خود توجه کنید. در ادامه درباره اینکه چطور میتوانید متوجه شوید بچه بااعتماد به نفسی دارید یا نه؟

عدم اعتماد به­‌ نفس کودک

برای شروع این­که بدانیم چگونه یک کودک با اعتماد به­ ‌نفس را پرورش دهیم و راهکارهای آن را تاحدی بیاموزیم؛ اول باید بدانیم که کودک­مان دارای اعتمادبه‌ ­نفس است یا خیر!

در ادامه به علائم کودکی که اعتماد ب نفس ندارد، می‌پردازیم.

علائم کودک بدون اعتماد به نفس:

  • رها کردن بلافاصله با دیدن کمی سختی در معما یا بازی بدون آن­که برای­‌ حلش تلاش کند یا سعی در فهمیدن­ش کند
  • پس­رفت در کارهای روزمره مثل بازی کردن یا تکالیف مدرسه
  • قبول نکردن انتقاد یا پیشنهاد دیگران در رابطه با کار یا رفتار
  • حساسیت شدید راجب این­که دیگران چه فکری راجبم می­‌کنند؟
  • مقایسه خود با دیگران
  • شرکت نکردن در فعالیت‌­های اجتماعی و کناره‌­گیری از افراد
  • و…

تقویت اعتماد به نفس کودکان

اعتماد به نفس کودک

افزایش اعتماد به­­ ‌نفس در کودکان موجب می‌­شود، او احساس راحتی با پیرامون خود کند و تمایل داشته باشد تا در بحث­‌ها یا فعالیت‌­های گروهی شرکت کند. همچنین او می­‌تواند کارهای اشتباه خود را بپذیرد و سعی در درست کردن آن و تکرار نکردن اشتباه کند.بگذارید مثال بزنم! شما کودک خود را در مدرسه هنگامی که سرکلاس درس نشسته است، تصور کنید. معلم سوال می‌­پرسد؟

_: بچه‌­ها اگر یک مغازه داشتید، چه می‌فروختید؟

سوال پرسیده شده و تعدادی دست بالا آمده و با صدای بلند می­‌گویند: خانم من بگم؟ من بگم خانم؟

در حالی که کودک شما سرش را پایین انداخته و با خجالت و اضطراب زیاد، پاهایش را تکان می‌­دهد؛ و در هیچ یک از سوال‌­ها مشارکت نمی‌­کند. اما اگر این کودک دارای کمی اعتماد به‌ ­نفس باشد، چگونه جواب می‌دهد؟ مسلماً با دیگر بچه‌­ها شروع به بالا بردن دست و گفتن جواب می­‌کند. حالا اگر کودک شما کمی بیشتر از دفعه قبل از این حس برخوردار باشد، چه؟ او دست­ش را بالابرده و وقتی معلم به او اجازه داد؛ جواب را ­می‌دهد و واضحانه دلیل انتخاب­‌هایش را بدون مکث می‌گوید.

راه‌های افزایش اعتماد به‌­ نفس در کودکان

حال برای­ این­که کودکمان از اعتماد به‌ ­نفس بالایی برخوردار باشد باید چه کارهایی انجام دهیم؟ در ادامه راهکارهای افزیش و تقویت اعتماد به نفس کودکان را برایتان نام بردیم و توضیح داده‌ایم:

۱. به کودک خود عشق به‌ورزید

کودکان باهوش هستند و متوجه تک تک رفتارهای والدین با خود هستند. کودک با دریافت توجه به‌اندازه از سوی خانواده، این موضوع را درک می‌­کند که برای آن­‌ها دارای اهمیت و جایگاه خاصی است. این حمایت­‌های عاطفی مثل تشویق کردن آن و قربان صدقه رفتن و جسمی مثل بوسیدن و بغل کردن کودک از سوی خانواده باعث رشد ذهنی او و تقویت اعتماد به نفس او می‌شود.

توجه داشته باشید به کودک جملات تخریب کننده مانند” دوستت­‌ندارم” نگویید، چرا که کودکان به دنبال دریافت عشق از خانواده هستند نه تخریب احساسات­­شان.

۲. از کلمات درست پیش کودک استفاده کنید

کودکان می‌­توانند همانند طوطی کلمات را حفظ و به دیگران منتقل کنند. بگذارید این مورد را با مثالی توضیح دهیم.

شما به جایی دعوت شده­‌اید و مجبور به شرکت در آن مهمانی هستید، فرد میزبان شخصی است که دارای اضافه وزن زیاد است. حال شما با کسی راجب این مهمانی کنار کودک صحبت می‌کنید و می‌­گویید: فلان شخص، آدمی است که هر چی پیشش باشد، می­‌خورد و به چیزی نه نمی­‌گوید و…. حال در مهمانی شرکت کردین و هنگام غذا خوردن است. میزبان شروع به خوردن می­‌کند؛ کودک شما به او می‌­گوید: عمو/خاله، کمتر بخور، ببین چقدر گنده شدید!

این حرف کودک شاید باعث کمی خنده ظاهری شود، ولی باعث خجالت شما و دیدگاه منفی دیگران نسبت به کودک و شما می‌­شود. زیرا آن شخص می‌­داند، کودک هیچ درکی از این مشکل ندارد و این والدین هستند که پیش او همچین صحبت­‌هایی کردند. پس مراقب صحبت‌­های خود، پیش کودکان باشید؛ چرا که کودکان آیینه‌ه­ایی از رفتارهای والدین هستند.

این حس بد دیگران نسبت ممکنه است کودک را حساس کند و یا بخاطر خنده‌هایی که به او شد یا حرف‌هایی که بخاطر حرفش بهش گفته شد، اعتماد به نفس خود را برای صحبت‌های دیگر از دست بدهد. پس مراقب کلمات و رفتار خود در کنار کودکتان باشید.

کودک با اعتماد به نفس

استفاده درست از کلمات یکی از روش‌‌های بالا بردن اعتماد به‌ نفس کودک است.

۳. از او بابت تلاش‌هایش تقدیر کنید

کودک با اعتماد به ­‌نفس هیچ­گاه از تلاش دست برنمی‌­دارد. وقتی کودک تازه شروع به راه رفتن می­‌کند، بارها به زمین می­‌خورد؛ ولی از تلاش دست برنمی‌­دارد و والدین او را تشویق می­‌کنند و با این کار او مشتاق­‌تر می­‌شود که قدم­‌های بیشتری بردارد.

تشویق کودک با نشان دادن احساسات خودتان به فرزند بهترین پاداش است، زیرا باعث می‌­شود با ذوق شما؛ کودک نیز احساسات خودش را نشان دهد و این خود یک راه برای افزایش اعتماد به‌­نفس در کودک است.

گاهی این تشویق می‌­تواند با خرید یک اسباب‌­بازی باشد یا چیزهای دیگر…. توجه کنید صرفاً این تشویق نباید همیشه با خریدن چیزی برای کودک باشد، زیرا؛ افراط در اینکار باعث ایجاد توقع زیاد در کودک می‌شود و کودک فکر می­‌کند؛ تشویق کردن او فقط از طریق خرید یک وسیله‌ی جدید است.

۴.فضایی آرام برای کودک ایجاد کنید

فضایی بدون تنش در خانه برای کودک ایجاد کنید، چرا که کودک در فضای تنش­‌زا دچار استرس و اضطراب و در بدترین حالت دچار افسردگی می­‌شود. شاید فکر کنید این کار ربطی به اعتماد به­‌ نفس کودک ندارد. ولی از این دید به موضوع نگاه کنید که اگر کودک دعواهای شما را ببیند و اگر وسط دعوا اسمی از کودک بیاید، او چه فکری می­‌کند؟

” اگر من به دنیا نیامده بودم، مامان و بابا دعوا نمی­‌کردند و خوشحال بودند” و همین فکر کافی است، کودک گوشه گیر شود.

کودکان با اعتماد به نفس

سعی کنید پیش کودکانتان دعوا نکنید.

۵. کودک را مستقل تربیت کنید

کودک با اعتماد به­‌ نفس راحت می­‌تواند انتخاب کند که چه خواسته­‌ای دارد. شما وقتی به کودک آزادی برای انتخاب­‌هایش ندهید و فقط این خود شما باشید که برای او تصمیم می‌گیرید، کودک دچار کمبود اعتماد به‌ ­نفس می‌شود، و وقتی کسی از او سوالی می‌­پرسد؛ می‌­گوید: بگذار از مادرم/پدرم بپرسم.

تقویت استقلال کودک صرفاً با آزادی تصمیم‌گیری ممکن نیست؛ بلکه با نظرخواهی از او و مشارکت دادن­ش در کارها و فعالیت‌های مختلف هم باعث افزایش اعتمادبه‌­نفس کودک می‌شوید. وقتی از او می‌­خواهید کاری را انجام دهد و از او می­‌پرسید: به­‌نظرت فردا چه غذایی بگذارم؟ و سوال­‌هایی از این قبیل، باعث تقویت اعتماد به­ ‌نفس کودک می­‌شود.

نکته: این آزادی باید در قالب چارچوبی باشد که، والدین تعیین می­‌کنند.

۶. کودک را در فعالیت‌های اجتماعی شرکت دهید

یکی دیگر از دیگر کارهایی که باعث تقویت اعتماد به­ ‌نفس در کودکان می­‌شود، انجام فعالیت‌­های اجتماعی مانند: شرکت در کلاس‌­های ورزشی، هنری و… است. کودکان با شرکت در کارهای گروهی و مشارکت در آن، مهارت­‌های جدید یاد می­‌گیرد که در شکل گیری اعتماد به­‌نفس در کودکان نقش دارد. در واقع کودکان می‌­آموزند بر توانایی­‌های خود تکیه کنند.

انجام بازی‌­هایی با خانواده و وقت گذاشتن برای کودک نیز می‌­تواند کمکی برای این موضوع باشد، به طور مثال بازی پانتومیم، ولی نه بازی پانتومیمی که شما در ذهن دارید. برای انجام این بازی باید به دو گروه بزرگ­ترها و کوچک­ترها تقسیم شوید. و موضوع بازی اینطور است که؛ صفت‌­های فردی هر شخص را نشان دهید.

مثلا کودک شما، خنده‌رو است و شما آن را اجرا می‌­کنید، تا او حدس بزند یا بلعکس این موضوع. البته این بازی مزیت‌­های دیگر نیز دارد. حال شما نیز می‌­توانید بازی‌­های دیگر با کودک­تان انجام دهید. راستی اگر بازی بوده که به اعتماد به‌ ­نفس کودک­تان کمک کرده با ما به اشتراک بگذارید.

۷. برای او داستان بگویید

کودکان قوه تخیل قدرتمندی دارند و این خیال پردازی محدودیتی ندارد. برای کودک داستان­‌هایی از موضوعاتی که دوست ­‌دارد، بگویید. گاهی از کودک بخواهید پایان داستان را تغییر دهد، یا از او برای ادامه داستان کمک بگیرید. این راهکار علاوه بر اعتماد به­‌ نفس، کودک را خلاق بار می‌­آورد.

۸. نقاط ضعف و قدرت کودک را بدانید

 مادر و پدرها، باید نقاط ضعف یا قوت کودک را بدانند تا آن را کنترل کنند. برای مثال؛ کودک شما نقاش خوبی است. شما برای تقویت آن در گام اول نقاشی او را به در یخچال یا دیوار می‌زنید، تا در دید، همگان قرار گیرد. این کار سبب تشویق کودک و تقدیر از تلاش او برای انجام کاری است. در گام دوم، او را به کلاس می‌­فرستید تا آن را ارتقا بخشد.

اما اگر کودک نقطه ضعفی دارد، به او کمک کنید، آن را برطرف کند. امّا نه با تشویق‌­های زیاد­ یا تهدیدکردن.

۹. از مقایسه کردن دوری کنید

مقایسه کودک با هر کسی، او را نسبت به دیگر کودکان بدبین میکند و ممکن است باعث گوشه گیر شدن کودک شود‌‌. ما بزرگ­ترها، از مقایسه شدن با دیگران خوش­مان نمی‌­آید، آن‌­ها که دیگر کودک هستند!  پس چه بهتر که از فرزندمان انتظارات معقول داشته باشیم تا احساس نکند کافی نیست. چه بسا این انتظارات ما است که، سبب مقایسه کودک با دیگر کودکان می‌­شود. پس هیچگاه کودکی را مقایسه نکنید.

کودک با اعتمادبه‌نفس

۱۰. کودکتان رو به انجام کارهای مناسب سنش تشویق کنید

بگذارید کودک،کودکی کند. نه او را از کاری که مناسب سن­ش است منع کنید، نه بگذارید کاری فراتر از سن خود انجام دهد. چرا که انجام کاری که، مناسب سن کودک نباشد؛ یکی از علت‌­های اعتماد به‌ ­نفس کاذب است و کودک فکر می­‌کند می‌تواند هر کاری که بخواهد انجام دهد. ما می­‌خواهیم کودکان در کودکی اعتماد به­‌ نفس واقعی پیدا کند نه الکی.

۱۱. برای کودک الگو و سرمشق باشید

وقتی کودک رفتار شما را می‌­بیند، که چگونه با اعتماد به ­‌نفس زیاد کارها را پیش می­‌برید، شما را به عنوان قهرمان خود قرار می­‌دهند و از شما تقلید می‌­کنند.

۱۲. از مشاوره کمک به‌خواهید

ممکن است به دلایل مختلف راهکارهای فوق به افزایش اعتماد به نفس کودک شما کمک نکند، در این صورت میتوانید از مشاوران راهنمایی بخواهید تا به شما راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس مخصوص شرایط فرزند شما را معرفی کنند.

اعتماد به‌­نفس در کودکان دارای محدودیت

  • برای کمک و ایجاد اعتماد به­‌نفس کودک دارای محدودیت، باید در گام اول طرز فکر خود را درست کنید؛ چرا که هر خلاء در ذهن شما به کودک منتقل می­‌شود.
  • گام‌دوم، دید بهتری به زندگی را به او نشان دهید.
  • گام‌سوم، به آن­ها کمک کنید ، چگونه با محدودیت خودشان کنار بیایند و بخاطرش گوشه گیر نشوند.
  • گام‌چهارم، به آن­ها مثل دیگر کودکان ، مستقل زندگی کردن را یاد بدهید.

همچنین مطالب گفته شده در بالا، را نیز می‌­توانید برای شکل گیری اعتماد به‌ ­نفس آن­ها به کار ببرید.

به طور خلاصه:

موارد و کارهای بسیار زیادی در طی روز است که می‌­تواند به شما کمک کند تا اعتماد به ­‌نفس کودکتان را تقویت کنید. فراموش نکنید کودک شما به اعتماد به نفس برای داشتن آینده بهتر و زندگی راحتتر نیاز دارد. حتماً برای تقویت این مهارت نرم کودک خود زمان بگذارید. شما میتوانید با انجام راهکارهای بیان شده، اعتماد به نفس کودک را ارتقا بدید.

اگر شما هم بازی جالب و راهکار موثری میشناسید که باعث تقویت اعتماد به نفس کودک میشود با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی در مورد “چگونه یک کودک با اعتماد به‌ نفس داشته باشیم؟

  1. ریحانه اوسطی گفت:

    سلام عزیزم خیلی خوب بود من خیلی استفاده کردم. الان میدونم دیگه برای اعتماد بنفس سه تا وروجکام چی کار باید بکنم

    1. فاطمه صادقی گفت:

      سلام عزیزم، خیلی خوشحال شدم که تونستیم به شما کمکی کرده باشیم.😍

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *